Drahé kovy míří vzhůru

6. 5. 2021

Pokud čtete naše pravidelné měsíční zprávy k fondu OK Smart ETF, jistě jste si všimli, že v uplynulých měsících rozšířilo alternativní složku portfolia nové ETF, konkrétně WisdomTree Physical Precious Metals ETF. Naše vlaková loď dynamický smíšený fond OK Smart ETF díky tomu získal expozici na drahé kovy.

WisdomTree Physical Precious Metals ETF je zajímavé hned z několika důvodů. Předně, nezaměřuje se jen na jeden drahý kov, například nejznámější zlato, ale v jeho portfoliu narazíte hned na čtyři drahé kovy – zlato, stříbro, platinu a palladium. Tuto diverzifikaci považujeme za zásadní výhodu, protože ačkoliv jde ve všech případech o drahé kovy, jejich vývoj není totožný (jak ostatně ukazuje níže přiložený graf). Dobrá diverzifikace je tak výhodou. Toto ETF navíc drží všechny zmíněné kovy fyzicky (přesně jde o tzv. physical – backed by bullion), což považujeme za další výhodu. Celkové náklady fondu dosahují na v této kategorii přiměřených 0,44 %.

Jak je patrné z grafu, zlato v posledním roce zhodnotilo v dolarovém vyjádření výrazně méně než ostatní drahé kovy a v posledních měsících se daří zejména palladiu. Zařazení WisdomTree Physical Precious Metals ETF cílícího na drahé kovy jako takové tak má, právě díky zaměření na více drahých kovů, aktuálně na vývoj fondu OK Smart ETF pozitivní vliv a diverzifikace mezi drahými kovy, tedy stejná myšlenka, která je aplikována v celém portfoliu našeho fondu, se ukazuje jako správná volba.

Zdroj: Finance Yahoo